Lingerienet

Volg de nieuwste trends en collecties in lingerie, badmode en nachtmode voor zowel dames, heren als kinderen via Lingerienet.

 
 
> Home > Nieuws > Collecties > TIPS: Zo vind je de juiste prothesebeha
prev next

TIPS: Zo vind je de juiste prothesebeha

Oktober is de maand waarin er wereldwijd bewustzijn wordt gecreëerd rond borstkanker. Deze maand wordt er ook op Lingerienet extra stilgestaan bij de ziekte die vandaag zo'n 1 op 8 vrouwen treft. 

 

In onze vorige artikels ontdekte je welke borstprotheses er bestaan, welke nieuwigheden Anita Care voor deze themamaand lanceerde en op welk platform de taboes errond doorbroken worden. Meer over de terminologie die we gebruiken las je hier. Ken of ben jij iemand die zelf ervaring heeft met de ziekte? Lees dan gauw verder, want in dit artikel geven we tips van experts over waarop je moet letten bij het kiezen van een prothesebeha.

 

Tip 1: Schaf een postoperatieve prothesebeha aan vóór de ingreep

Je schaft best een prothesebeha aan alvorens naar het ziekenhuis te gaan, opdat je deze meteen binnen bereik hebt na de operatie. De 'gewone' beha’s die je op dit moment hebt, en zeker die met beugel, zullen namelijk pijn veroorzaken op het littekenweefsel. Geen beha dragen is ook pijnlijk, aangezien de borst dan geen steun krijgt en druk uitoefent op het littekenweefsel. Vooral dames met een zwaardere boezem zullen hiervan nadeel ondervinden.


Let op: sommige deelprotheses kunnen echter wél gedragen worden in een niet-prothesebeha. Vraag hierover raad in je lingeriespeciaalzaak.

 

Tip 2: kies voor een beha zonder beugel

De beugel zal drukken op het littekenweefsel en zal daardoor pijnlijk aanvoelen, ook wanneer er slechts een deel van de borst verwijderd moet worden (borstsparende ingreep). Dit vergroot de kans om een oedeem te veroorzaken. “Het is dus een misverstand te veronderstellen dat vrouwen bij een borstsparende ingreep geen postoperatieve beha nodig hebben”, geeft Rita De Smedt, commercieel directeur bij Anita, aan.

 

Tip 3: Ga voor een beha met voorsluiting

Zeker vlak na je operatie is een voorsluiting geen overbodige luxe. Een postoperatieve beha met voorsluiting is gemakkelijk aan- en uit te krijgen. Pijnlijke bewegingen bij het dichtmaken van de beha worden op die manier voorkomen. De voorsluiting biedt bovendien ook comfort tijdens de verzorging: je hoeft niet telkens de beha uit te trekken en het is handiger werken voor de verpleegkundige.

 

Tip 4: Laat het hoesje van de beha verkleinen aan de kant van de prothese

Rita De Smedt: “Langs de zijde van de prothese wordt het hoesje best ingelegd, omdat de prothese anders te veel bewegingsvrijheid zal hebben en gaat schuiven, waarbij de huid geïrriteerd kan geraken. Bovendien gaat de prothese naar boven schuiven als het hoesje niet verkleind wordt, waardoor het decolleté minder aantrekkelijk wordt en een onaangenaam gevoel teweegbrengt bij de prothesedraagster.”

 

Tip 5: Plan een afspraak in voor het opmeten van een prothese(beha)

Voor het kiezen van een prothesebeha moet tijd genomen worden. Het is daarbij ook fijn als er geen andere klanten zijn, zodat je op je gemak de tijd kan nemen en je wensen kan uiten. Plan daarom op voorhand een afspraak in.

 

Tip 6: Ga regelmatig op controle

Volgens Yannick Creve laat “elke cliënt idealiter iedere zes maanden controleren of haar prothesebeha nog voldoet aan de specifieke noden. Met de natuurlijke aansluiting van een perfect passende prothesebeha, zal ook de buitenwereld de borstprothese niet opmerken.”

 

Enkele voorbeelden van geschikte merken en prothesebeha’s

Anita Care is expert in medische lingerie. Op vlak van prothesebeha’s, ben je bij dit merk dus zeker op de juiste plaats. Voor de ontwikkeling van de prothesebeha’s wordt er nauw samengewerkt met chirurgen en het is zelfs bewezen dat de beha’s de pijn na een ingreep verminderen. Hun nieuwe collectie vind je in dit artikel. 

  

Ook Amoena biedt postoperatieve producten die speciaal zijn ontworpen om de gevoelige huid te beschermen en om een comfortabel herstel te bieden. “Het overwinnen van iets dat zodanig emotioneel en fysiek uitdagend is als een borstoperatie verandert alles. In deze kwetsbare periode zou niemand moeten inboeten op comfort of gemak. Met zorg, kennis en de juiste producten kunnen vrouwen na hun operatie een veilige en sterke nieuwe start krijgen", aldus Yannick Creve, Country Manager van Amoena. Het merk brengt lingerie, badmode, sportbeha’s, protheses en nazorgproducten, die borstsymmetrie na borstkanker herstellen. Zo zijn er onder meer postoperatieve beha’s met een ingebouwde drainagevoorziening en afneembaar drainagehoesje om het risico op lymfoedeem na een borstoperatie te verminderen. “Alle postoperatieve beha’s voelen bovendien zacht aan tegen de huid, hebben brede en gewatteerde schouderbandjes en een behasluiting aan de voorkant,” voegt Yannick Creve toe.

 

Het populairste model bij Amoena is Ester (zie galerij hierboven), een modern ontwerp met sportieve look die draagcomfort biedt door middel van de vochtdoorlatende mesh aan zij- en achterkant en de ademende COOLMAX® hoesjes. Goed om te weten is dat de producten uit het postoperatieve gamma van zowel Amoena als Anita ook door niet-prothesedraagsters kunnen worden gedragen. Het doel van het merk is om vrouwen, vanaf de diagnose tot na hun herstel, te helpen zich gesteund en zelfverzekerd te voelen. 

 

Ook Marlies Dekkers besloot enkele jaren geleden een postoperatieve beha te ontwikkelen voor haar draagsters. Omdat comfort en steun in het DNA van het merk zit, moest deze beha aan alle noden van de borstkankerpatiënt voorzien. Zo ontstond de Care Bra: een flexibele pasvorm met voorgevormde cups en extra dekking, met een lijnenspel als decoratie (geïnspireerd op de glorieuze Notre Dame). Naast de standaard zwarte en ivoren versie, verschijnt er dit seizoen in de Dame de Paris-collectie een luxe hazelnootbruin exemplaar met subtiele gouden accenten om de vrouwelijke glam te benadrukken.

 

Bij Nuria Ferrer vind je dan weer de mooiste badmode voor prothesedraagsters: ultiem comfort in een vrouwelijk jasje. De hals en het armgat van de badpakken hebben een hogere uitsnijding, waardoor een goede, veilige ondersteuning en uitstekend comfort gegarandeerd worden. Nuria Ferrer gebruikt de beste materialen met extra versteviging om de borstprothese vast te houden. Speciale insnijdingen en naden voorkomen dan weer dat de prothese beweegt en zichtbaar wordt. 

 

Zoek hier welke lingeriewinkels de merken verkopen!

 

Lees hier meer over het platform van Amoena om échte verhalen tijdens, na en over borstkanker uit te wisselen.


Meer lezen?

- Vela brengt anti-allergisch gamma voor vrouwen met borstkanker

- Sunflair brengt badcollectie geschikt voor borstprotheses

- Breastflower: het eerste luxe borstjuweel na borstverwijdering

- Maison Lejaby brengt postoperatieve beha 

    
Store
locator
Zoek
een
winkel
Schrijf je in
op onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte