Lingerienet

Volg de nieuwste trends en collecties in lingerie, badmode en nachtmode voor zowel dames, heren als kinderen via Lingerienet.

 
 
> Home > Nieuws > Tips > Bewustzijn rond borstkanker: alles wat je moet weten over borstprotheses
prev next

Bewustzijn rond borstkanker: alles wat je moet weten over borstprotheses

Oktober is de maand waarin er wereldwijd bewustzijn wordt gecreëerd rond borstkanker. Deze maand zal er extra worden stilgestaan bij de ziekte die vandaag zo'n 1 op 8 vrouwen treft. Protheses en daarvoor ontworpen beha’s bieden ondersteuning voor zij die door borstkanker getroffen worden en hun borst(en) (gedeeltelijk) moeten afstaan. 


In dit artikel ontdek je welke soorten borstprotheses er bestaan. We vroegen raad aan experts Rita De Smedt, commercieel directeur van lingeriemerk Anita, en Yannick Creve, countrymanager voor het merk Amoena. 

 

Terminologie

Wanneer we over protheses praten, bedoelen we een kunstmatige vervanging van de weggehaalde borst. Prothesebeha’s zijn de beha’s die speciaal ontwikkeld zijn om protheses correct te ondersteunen. Met de term bandagist duiden we op experts in protheses die, in dit geval, een vrouw na borstkanker helpen met het vinden van de juiste borstprothese. Ook in lingeriezaken kan er een erkend bandagist aanwezig zijn, die naast de gepaste prothese ook meteen de geschikte beha kan aanbieden. Een borst kan bovendien volledig of gedeeltelijk (borstsparende operatie) worden weggehaald en er kan ook operatief een nieuwe borst worden geplaatst (reconstructie).

 

Prothese 1: postoperatieve prothese

Wanneer een vrouw na borstamputatie naar een bandagist gaat, wordt er eerst gekeken hoe de gezonde borst zo goed mogelijk nagemaakt kan worden qua vorm en volume. Met behulp van een aansluitend T-shirt en een spiegel wordt er samen gezocht naar een mooie symmetrie tussen beide kanten. Als beide borsten zijn verwijderd, kan de vrouw eventueel zelf een cupmaatje meer of minder vragen. Deze postoperatieve prothese wordt gedragen tot het littekenweefsel mooi genezen is. 

 

In het assortiment van Amoena zit er ook een katoenen (tijdelijke) prothese: de Priform-borstprothese. Deze is ontworpen om onmiddellijk na de operatie te dragen en past in alle postoperatieve beha’s van het merk. 

 

Prothese 2: voorlopige siliconenprothese

Na een zestal weken gaat de vrouw over naar een definitieve prothesebeha en borstprothese. Zij heeft nu recht op een siliconenprothese, die door het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) ‘de voorlopige siliconenprothese’ wordt genoemd. Dit omdat de patiënt na één jaar opnieuw recht heeft op terugbetaling van een nieuwe, definitieve siliconenborstprothese of een breast shaper. Yannick Creve verklaart: “Een breast shaper is een iets kleinere prothese die bijvoorbeeld na een borstsparende operatie of na een reconstructie kan worden gedragen, wanneer vrouwen borstasymmetrie ervaren.”

 

Prothese 3: definitieve prothese

Na één jaar krijgt de vrouw een nieuwe definitieve borstprothese, die twee jaar wordt gedragen. Nadien heeft ze om de twee jaar recht op een nieuwe definitieve siliconenprothese. “Elke vrouw laat zich best steeds opnieuw opmeten bij de aanschaf van een nieuwe prothese”, adviseert Rita De Smedt. “Wij vrouwen zijn dikwijls onderhevig aan gewichtsschommelingen door zwangerschap, dieet, ziekte, leeftijd, medicatie, enz., waarbij onze buste mee verandert. Het is dus zeker de moeite waard om hiervoor even de tijd te nemen.”

 

De Belgische wetgeving 

De Belgische wetgeving bepaalt dat siliconen borstprothesen volledig terugbetaald worden. Er is in België echter geen terugbetaling voor postoperatieve beha’s of definitieve prothesebeha’s.

 

Bepaalde zelfklevende protheses worden slechts gedeeltelijk terugbetaald, waarbij de vrouw zelf een kleine vergoeding betaalt. Een voorbeeld daarvan is de Contact prothese van Amoena: “De reden voor de slechts gedeeltelijke terugbetaling is dat de zelfklevende prothese rechtstreeks op de huid kan worden gedragen, in plaats van in het hoesje van de beha. Deze prothese bevat overigens ons gepatenteerd Comfort+ materiaal, dat de lichaamstemperatuur reguleert en een zweterig of plakkerig gevoel achter de prothese tegengaat,” aldus Yannick Creve. 


In deze lingeriewinkels koop je Anita Care.

In deze lingeriewinkels koop je Amoena.

Twijfel je of een winkel een merk verkoopt? Bel hen dan eerst even op.

 


Lees hier meer over de nieuwe collectie van Anita Care en ontdek hier het platform van Amoena met getuigenissen en info over borstkanker.

    
Store
locator
Zoek
een
winkel
Schrijf je in
op onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte